Prispevki

Uspela je tretja akcija odstranjevanja tujerodnih rastlin v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, 8. junij 2019

Uspela je tretja akcija odstranjevanja tujerodnih rastlin v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, 8. junij 2019

V soboto, 8. junija 2019, je potekala tretja akcija odstranjevanja tujerodnih rastlin v sklopu projekta LIFE ARTEMIS. Glavni cilj projekta je zmanjšanje negativnih vplivov invazivnih tujerodnih vrst na  biotsko raznovrstnost, preko osveščanja javnosti in vzpostavitve učinkovitega sistema za zgodnje obveščanje in hitro odzivanje za tujerodne vrste v gozdnem prostoru. Akcija je potekala na dveh lokacijah v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Odstranjevalo se je tujerodno invazivno vrsto Maackovo kosteničevje (Lonicera maackii), vrsto listopadnega grma, ki izvira iz Vzhodne Azije, uporablja pa se jo večinoma kot okrasno rastlino. Njegovo širjenje verjetno pospešujejo ptice, ki se hranijo z njegovimi rdečkastimi plodovi in tako raznašajo njegovo seme.

Image may contain: plant, flower, outdoor and nature
(c) LIFE ARTEMIS

 

Maackovo kosteničevje se je odstranjevalo že na drugi akciji odstranjevanja tujerodnih rastlin, ko so kosteničevje odstranjevali na severnem delu Krajinskega parka. Po prvotnih ocenah iz popisa tujerodnih rastlin v urbanem gozdu krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib iz leta 2017 so našli 8 lokacij na severni strani parka. Tretja akcija je potekala na lokacijah pri Mostecu in pri Koseškem bajerju. V tokratni akciji je sodelovalo 19 prostovoljcev, uporabili pa so tudi mini bager, ki ga je zagotovilo podjetje JP VOKA SNAGA.

(C) LIFE ARTEMIS

 

Zaradi trdovratnosti grmov je potrebno izkopati večinski del korenin, saj drugače grmovje ponovno še močneje odžene. Vse rastlinske ostanke so naložili v velike vreče in jih odpeljali na uničenje. Prišli so tudi do ugotovitve, da je kosteničevje veliko številčnejše, kot je bilo prvotno ocenjeno v terenskem popisu in ogledu.

V prihodnosti bodo tekom projekta še naprej izvajali akcije za odstranjevanje tujerodnih rastlin, predvidoma po dve na leto do zaključka izvajanja projekta.

 

(C) LIFE ARTEMIS

 

Več o projektu si lahko preberete na njihovi spletni stran: Project LIFE ARTEMIS

Pripravili so tudi Terenski priročnik za prepoznavanje tujerodnih vrst v gozdovih:

(C) LIFE ARTEMIS